gokgann
Üye
- 17 Ocak 2025
- 487
- 0
ABD’nin Utah eyaleti, Bitcoin rezerv yasasında önemli bir adım daha attı. Senato Gelir ve Vergilendirme Komitesi, Blockchain ve Dijital İnovasyon Değişiklikleri Yasası (House Bill 230 - HB230) tasarısını onayladı. Şimdi yasa tasarısı, Senato’da ikinci ve üçüncü okumadan geçerek nihai oylamaya sunulacak.
Utah, Bitcoin’i Resmi Rezerv Varlık Olarak Tanımaya Yaklaşıyor
HB230 yasa tasarısı, Utah eyaletinin belirli kamu fonlarının %5’e kadar olan kısmını Bitcoin, yüksek piyasa değerine sahip kripto paralar ve stablecoin’ler gibi “nitelikli dijital varlıklara” yatırmasına izin veriyor. Ayrıca, eyalet hazinesine kripto staking faaliyetlerine katılma yetkisi de tanıyor.
Senato Gelir ve Vergilendirme Komitesi’nde yapılan oylamada tasarı, 4-2-1 oyla kabul edildi. Dört Cumhuriyetçi senatör tasarıya destek verirken, bir Cumhuriyetçi ve bir Demokrat senatör karşı çıktı. Bir senatör ise oylamaya katılmadı.
Tasarı Onaylanırsa Son Karar Valinin Olacak
Eğer HB230, Senato’daki ikinci ve üçüncü okumaları da geçerse, nihai oylamadan sonra Utah Valisi Spencer Cox’un onayına sunulacak. Cox’un da Cumhuriyetçi olması nedeniyle tasarının onaylanma ihtimali yüksek görülüyor.
Utah, Kripto Rezerv Yasasında Lider Konumda
Kripto para rezervlerini yasal olarak tanımaya çalışan 20 ABD eyaleti bulunuyor. Ancak şu ana kadar Wyoming, Kuzey Dakota ve Pennsylvania bu tür teklifleri reddetti. Buna rağmen Utah, bu yasayı geçirme sürecinde en hızlı ilerleyen eyalet olarak öne çıkıyor.
Satoshi Act Fund’un Kurucusu Dennis Porter, Utah’ın ABD’de Bitcoin rezerv yasasını geçiren ilk eyalet olabileceğini belirtiyor. Utah’ın yasama sürecinin yalnızca 45 gün sürmesi, eyalete diğerlerinden daha hızlı hareket etme avantajı sağlıyor.
Montana da Benzer Bir Adım Attı
Utah’ın ilerlemesi, Montana’nın da kendi Bitcoin rezerv yasasını bir adım öteye taşımasının hemen ardından geldi. Montana Temsilciler Meclisi İş ve Çalışma Komitesi, Bitcoin rezerv tasarısını 12-8 oyla onayladı.
Bu gelişmeler, ABD eyaletlerinin Bitcoin ve diğer kripto paraları resmi rezerv varlık olarak kabul etme konusundaki ilgisinin giderek arttığını gösteriyor.