gokgann
Üye
- 17 Ocak 2025
- 185
- 0
Güney Kore'nin sıkı yönetim ilanı sırasında yaşanan kripto faaliyetlerindeki artış sonucunda meydana gelen hizmet kesintileri nedeniyle, Upbit ve Bithumb yatırımcılara 2.5 milyon dolar tazminat ödeyecek. Güney Koreli kripto para borsaları Upbit ve Bithumb, 3 Aralık 2024 tarihinde yapılan ani bir ulusal sıkı yönetim ilanı sonrası yaşanan hizmet kesintileri nedeniyle yatırımcılara tazminat vermeye karar verdi.
3 Aralık'ta, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, artan politik gerginliklere yanıt olarak televizyondan yaptığı bir konuşmada sıkı yönetim ilan etti. Bu durum, mali ve kripto para piyasalarında paniğe yol açarak, yerel borsalarda kullanıcı aktivitelerinde bir artışa neden oldu.
Ek olarak, Güney Kore'deki Bitcoin
fiyatı geçici olarak %32 düştü.
Kullanıcı akışı, Upbit, Bithumb ve diğer borsaların sunucularını zorlayarak kesintilere ve hizmet aksamalarına neden oldu.
Genellikle 100.000 eşzamanlı kullanıcısı olan Upbit, sıkı yönetim ilanından sonra 1.1 milyon kullanıcıya hizmet vermek zorunda kaldı. Bithumb ve Coinone gibi diğer kripto borsaları da aynı gün her biri 500.000'den fazla kullanıcı kaydetti.
Güney Kore'de en büyük kripto tazminatı
Beklenmedik talep nedeniyle borsalar, kullanıcı yükünü yönetmekte zorluk yaşadı ve bu durum kesintilere yol açtı. Upbit, 99 dakika boyunca hizmet kesintisi yaşarken, Bithumb ve Coinone'ın ticaret hizmetleri sırasıyla 62 ve 40 dakika etkilendi.Upbit, hizmet kesintisiyle ilgili 596 vaka için tazminat olarak 3.14 milyar Güney Kore wonu (2.1 milyon dolar) ödemeyi kabul etti. Bithumb ise 124 vaka için 377.5 milyon won (262,000 dolar) tazminat verecek.
Upbit ve Bithumb'ın sonunda yapacağı ödemeler, yatırımcılarla yapılan tazminat müzakereleri tamamlandıktan sonra artabilir. Coinone, Korbit ve Gopax’ın kripto yatırımcılarını tazmin etme sorumluluğu bulunmadığı bildirilmektedir.
Güney Kore, gelecekteki kesintilere hazırlanıyor
Yonhap raporuna göre, Güney Kore'deki mali otoriteler 20 Aralık'tan itibaren kripto borsalarında yerinde denetimlere yeniden başladı. Kripto borsalarının, hizmet kesintilerini önlemek amacıyla sunucu genişletme, bulut dönüşümü ve acil durum yanıt planlarının (BCP'ler) iyileştirilmesi gibi önlemler alması bekleniyor.Güney Kore'nin mali düzenleyicisi olan Mali Denetim Servisi'nden bir sözcü, “Borsaların sunucuları artırma ve iç süreçleri iyileştirme gibi uygulama planlarına uygun şekilde hareket edip etmediğini kontrol ediyoruz. Ayrıca, tazminat standartlarının uygun şekilde belirlendiğinden emin olmak için şikayetlere nasıl yanıt verdiklerini kontrol etmeyi planlıyoruz” dedi.