gokgann

Üye
17 Ocak 2025
887
0
america-donald-man-men-wallpaper-preview.jpg

Trump yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için önemli bir değişiklik planlıyor. Sızdırılan bir hükümet notuna göre, ajansın adı "ABD Uluslararası İnsani Yardım Ajansı" (IHA) olarak değiştirilecek ve blockchain teknolojisi, tedarik süreçlerine entegre edilecek.

Blockchain Teknolojisi USAID’de Nasıl Kullanılacak?

Sızdırılan 13 sayfalık belgede, blockchain teknolojisinin ajansın güvenlik, şeffaflık ve izlenebilirliğini artırması hedeflendiği belirtiliyor. Belgede şu ifadeye yer verildi: "Tüm dağıtımlar blockchain teknolojisi ile güvence altına alınacak ve izlenebilir hale getirilecek. Bu sayede güvenlik, şeffaflık ve izlenebilirlik radikal şekilde artırılacak."

Blockchain teknolojisinin kullanımıyla birlikte, ajansın daha yenilikçi ve verimli hale getirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, yardımların etkisini artırmak için "daha esnek ve hızlı programlama" yapılacağı vurgulanıyor.

Personel Azaltımı ve Ödeme Sistemindeki Değişiklikler

Şubat ayında USAID personelinin büyük bir kısmı idari izne çıkarıldı. Devlet Verimlilik Departmanı (DOGE), ajanstaki çalışan sayısını 10.000’den 300’e düşürdü. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı, USAID'in dünya çapındaki ortak kuruluşlara yaptığı ödemelerin bir kısmını durdurmasını emretti.

Blockchain teknolojisinin ajansın günlük işleyişinde nasıl bir rol oynayacağı henüz net değil. Ancak olası senaryolar arasında, yardım dağıtımlarının blockchain tabanlı bir defterde kayıt altına alınarak daha şeffaf hale getirilmesi bulunuyor. Bir diğer olasılık ise, USAID'in nakit transferleri yerine stablecoin gibi kripto paralar aracılığıyla yardımları dağıtması.

Trump ve Dijital Varlıklar Üzerine Açıklamaları

Trump, kısa süre önce düzenlenen Dijital Varlıklar Zirvesi'nde ABD Kongresi'ne stablecoin düzenlemeleri getirilmesi çağrısında bulundu. Eski başkan, stablecoin'ler ve piyasa yapıları için net kurallar belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Blockchain ve İnsani Yardım: Geçmişteki Örnekler

Daha önce de blockchain teknolojisinin insani yardımlarda kullanıldığı örnekler bulunuyor:

• 2022 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yerlerinden edilen Ukraynalılara stablecoin ile yardım dağıttı.
  • 2018’de Kenya Kızılhaçı, "İnsani Yardım Programlarında Blockchain Teknolojisi" adlı pilot projeyi başlatarak, finansal yardımların banka hesabı gerektirmeden dağıtılmasını sağladı.
  • Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Kenya ekibiyle birlikte "İnsani Yardım Token Çözümü"nü geliştirerek, yardımların daha etkin bir şekilde dağıtılmasını sağladı.
Trump yönetiminin USAID’de blockchain kullanımına yönelik planları, insani yardımların nasıl yönetileceği konusunda önemli değişiklikler getirebilir. Bu dönüşümün, gelecekte insani yardım sektöründe nasıl bir etki yaratacağı ise zamanla daha net anlaşılacak.

Konu görüntüleyen kullanıcılar