Tether Ceo'su Quantum Bilgisayarlarının Kaybolan Bitcoin'leri "Tekrar Dolaşıma Sokacağını" İddia Ediyor

gokgann

Üye
17 Ocak 2025
487
0
paolo-ardoino-tether--768x403.jpg

Tether CEO'su Paolo Ardoino, quantum bilgisayarlarının, Bitcoin'in kaybolan cüzdanlarındaki fonları hackleyerek yeniden dolaşıma sokacağını öne sürdü. Ancak Ardoino, bunun gerçekleşmesinin uzun bir süre alacağını belirtti.

Ardoino, 8 Şubat'ta yaptığı bir paylaşımda, "Kaybolan cüzdanlardaki tüm Bitcoin'ler, Satoshi'nin cüzdanı dahil (eğer hayatta değilse), hacklenip dolaşıma sokulacak" dedi. Ancak, quantum bilgisayarlarının Bitcoin'in şifrelemesini kırma konusunda henüz ciddi bir risk oluşturmadığını da ekledi.

Quantum Bilgisayarları Şu Anda Bitcoin'e Tehdit Değil

Quantum bilgisayarlar, normal bilgisayarların çözemedikleri karmaşık problemleri çözebilme kapasitesine sahip yeni bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Ancak Ardoino'ya göre, quantum bilgisayarlarının Bitcoin'in şifrelemesini kırması henüz uzak bir ihtimal. Şu anda kaybolan Bitcoin cüzdanları, quantum bilgisayarlarının gelişmesiyle daha fazla risk taşıyor çünkü bu cüzdanların sahibi olmayan kişiler için koruma veya fonları taşıma imkanı yok. Diğer yandan, aktif cüzdanlar ise quantum bilgisayarlara karşı dirençli koruma yöntemleri geliştikçe bu korunma yöntemlerini daha kolay benimseyebilir.

Ardoino, hayatta olan ve cüzdanlarına erişimi olan insanların Bitcoin'lerini yeni "quantum direncine sahip adreslere" taşıyacağını belirtti.

Satoshi'nin Kaybolan Cüzdanları Yeniden Dolaşıma Sokulursa Ne Olur?

Kripto yatırımcılarından Crypto Skull, Satoshi Nakamoto'nun eski cüzdanlarının dolaşıma sokulmasının "teorik olarak bizi taş devrine geri götürebileceğini" söyledi. Satoshi'nin 1 milyon Bitcoin'inin potansiyel olarak yeniden dolaşıma girmesi, piyasada büyük bir etki yaratabilir.

Bazı uzmanlar, Satoshi'nin 1 milyon Bitcoin'inin dondurulması gerektiğini savunarak, bu fonların istismar edilmesini engellemeyi öneriyor.

Bitcoin Yatırımcıları Quantum Tehdidine Karşı Hazırlıklı Olmalı

Bitcoin'in geleceğiyle ilgili endişelerini dile getiren bir diğer isim ise, Bitcoin destekçisi ve milyarder Chamath Palihapitiya oldu. Palihapitiya, Aralık 2023'teki bir X paylaşımında, "Quantum bilgisayarlar, v1 kriptografik yaklaşımları için bir risk oluşturacak" dedi.

"Zaman çerçevesi net değil ve bu, hemen gerçekleşecek bir şey değil. Ama eğer çok fazla BTC'ye sahip olsaydım, riski göz önünde bulundurarak buna göre plan yapardım," dedi.

Quantum Bilgisayarları ve Bitcoin Anahtarlarının Çalınması

2023 Temmuz ayında yayınlanan bir Quantum Grad raporunda, Grover'in arama algoritması - sıralanmamış bir veritabanında hızlı bir şekilde arama yapabilen bir algoritma - Bitcoin anahtarlarını aramanın teorik olarak en iyi optimize edilmiş yolu olarak kabul ediliyor. Ancak raporda, "Bir çalışma Grover algoritmasını oluşturmak için milyonlarca qubit gerekli olabilir" ve bu algoritmanın Bitcoin cüzdanlarının özel anahtarlarını hızlı bir şekilde ortaya çıkaracak şekilde çalışmasının zaman alabileceği ifade ediliyor.

Sonuç olarak, quantum bilgisayarlarının Bitcoin'e yönelik potansiyel tehdidi hala belirsiz olsa da, yatırımcılar ve uzmanlar bu gelişmeleri dikkatle takip etmeli ve Bitcoin yatırımlarını bu yeni teknolojinin potansiyel risklerine karşı hazırlamalıdır.

Konu görüntüleyen kullanıcılar