Sec Komiseri Hester Peirce, Memecoin'lerin Sec Denetimi Dışında Olduğunu Söyledi, Trump Token Yatırımcıları 2 Milyar Dolar Zarar Etti

gokgann

Üye
17 Ocak 2025
513
0
50d97a6d-fe6b-462a-8c42-11d3a817a3a9.png

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Komiseri Hester Peirce, memecoin’ler, özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın TRUMP token’ı gibi dijital varlıkların, SEC’in denetim yetkisi dışında olduğunu belirtti. Peirce, bu açıklamayı, TRUMP token’ı yatırımcılarının sadece birkaç hafta içinde 2 milyar dolar kaybettiğine dair haberlerin ardından yaptı.

Bloomberg ile yaptığı röportajda Peirce, "Piyasada bulunan birçok memecoin, mevcut düzenlemelerimize göre SEC’in denetim yetkisi altında değil," diyerek, bu tür token'ların düzenlenmesinin Kongre veya diğer ajanslar için bir konu olduğunu vurguladı.

TRUMP Memecoin Yatırımcıları 2 Milyar Dolar Kaybetti

Peirce’in açıklamaları, The New York Times’ın TRUMP memecoin yatırımcılarının büyük kayıplar yaşadığına dair haberinin ardından geldi. Blockchain analiz firması Chainalysis’ten alınan verilere göre, en az 813.000 kripto cüzdanı, TRUMP token’ı alarak toplamda 2 milyar dolar kaybetti. 17 Ocak'ta piyasaya sürülen TRUMP token’ı, 19 Ocak’ta 72.60 dolara kadar çıkarken, şu anki piyasa değeri 14.5 milyar dolardan 3 milyar dolara düşmüş durumda. TRUMP token yatırımcıları bu kayıpları yaşarken, Trump Organization ve ortaklarının ise işlem ücretlerinden 100 milyon dolar kazandığı bildiriliyor.

Memecoin'ler, Dijital Koleksiyonlara Benziyor

Memecoin’ler, internet meme'leri, şakalar veya kültürel referanslardan türemiş kripto paralardır. Bitcoin veya Ether gibi geleneksel kripto varlıklarının aksine, memecoin’ler teknolojik yeniliklerden ziyade, topluluk desteği ve ünlülerin onaylarıyla değer kazanır. Peirce, SEC’in memecoin’leri düzenlemek için doğru bir otorite olmadığını belirterek, bu konuda diğer hükümet kurumlarının yetkili olabileceğini söyledi: “Eğer Kongre bu konuya değinmek isterse, bunu yapabilir. Belki de bu, CFTC (Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu) için bir konu olabilir. Ancak çoğu memecoin’in, sanırım, bizim yetki alanımıza girmediğini düşünüyorum,” şeklinde konuştu.

Analist Görüşleri

Bazı endüstri gözlemcileri, Peirce’in memecoin’ler hakkındaki görüşlerine katıldıklarını belirtti. ETF Store Başkanı Nate Geraci, "Bence mantıklı. Memecoin'ler, benim görüşüme göre daha çok koleksiyonluk eşyalara benziyor," diyerek Peirce’in perspektifini destekledi.

Diğer analistler ise memecoin’leri, 2017’deki ICO (Initial Coin Offering) ve NFT (Non-Fungible Token) trendlerine benzetti. Makroekonomist Lyn Alden, “Bu alanı 2017'den beri izliyorum ve aynı desenleri görüyorum,” diyerek, memecoin’lerin daha önceki dijital varlık trendleriyle benzer şekilde ele alındığını belirtti.

SEC’in memecoin’ler üzerindeki düzenleyici yetkisi bulunmuyor. Bu durum, memecoin'lerin daha çok dijital koleksiyonlar olarak görülmesi ve bu alandaki düzenlemelerin diğer yetkili kurumlar tarafından yapılması gerektiği görüşünü güçlendiriyor.

Konu görüntüleyen kullanıcılar