Quantum Bilgisayarlarla Bitcoin Anahtarını Kırana 1 Btc Ödül!

gokgann

Aktif Üye
17 Ocak 2025
1,271
0
cyberpunk-bitcoin-illustration_23-2151611164.jpeg

Kuantum bilişim alanında faaliyet gösteren Project Eleven, Bitcoin’in geleceği için büyük önem taşıyan bir yarışma başlattı. Yarışmanın amacı, kuantum bilgisayarların Bitcoin güvenliğine ne kadar tehdit oluşturduğunu test etmek. Bu yarışmada başarılı olana tam 1 Bitcoin (yaklaşık 84.000 dolar) ödül verilecek.

Q-Day Ödülü: Kuantum Gücüyle Bitcoin Kırma Yarışı Başladı

16 Nisan 2025 tarihinde duyurulan yarışmada katılımcılar, Bitcoin anahtarının “oyuncak” bir versiyonunu kırmak için saf kuantum hesaplama gücünü kullanmak zorundalar. Yarışmanın adı: “Q-Day Prize”.

Project Eleven, bu ödül yarışmasının amacını şöyle açıklıyor:

“Kuantum tehdidi ne kadar acil? Bunu test etmenin zamanı geldi. 10 milyondan fazla Bitcoin adresinin açık anahtarı internette mevcut. Ama şimdiye kadar bu tehdidi ciddiyetle ölçen olmadı.”

Yarışma Detayları: Hedef, ECC Anahtarını Kuantumla Kırmak

Yarışmacıların hedefi, Shor algoritmasını kullanarak bir eliptik eğri kriptografisi (ECC) anahtarını mümkün olan en yüksek bit seviyesinde kırmak. Ancak klasik bilgisayarlar, hibrid yöntemler veya kestirme yollar yasak. Tek şart: Saf kuantum işlem gücü.

“Gerçek bir Bitcoin anahtarını kırmanıza gerek yok. 3 bit bile büyük bir olay olur,” diyen Project Eleven, hedefin bir kavram kanıtı ortaya koymak olduğunu belirtiyor.

Kazanan, sadece 1 BTC ödül değil, aynı zamanda kriptografi tarihinde de kendine yer edinecek.

Kuantum Tehdidi Gerçek Ama Zaman Var

Şu anda gerçek dünyada kullanılan hiçbir ECC anahtarı kırılmış değil. Ancak uzmanlara göre, bu teknolojinin gelişimiyle birlikte bu durum değişebilir. Project Eleven, 256-bit’lik bir Bitcoin anahtarını kırmak için yaklaşık 2.000 mantıksal (hata düzeltmeli) kubit gerektiğini söylüyor.

Bugün IBM’in Heron çipi 156 kubit, Google’ın Willow çipi ise 105 kubit işlem kapasitesine sahip. Bu rakamlar, tam tehdit seviyesinde olmasa da, potansiyelin ciddi olduğunu ortaya koyuyor.

Endüstri Ne Diyor? Panik Yok, Ama Tartışma Başlamalı

Bitcoin'in ünlü cypherpunk ismi Jameson Lopp, konuyla ilgili yaptığı açıklamada:

“Bu tehdit şimdilik bir kriz değil ama Bitcoin’in yapısı gereği değişmesi zor olduğu için ciddi şekilde tartışmaya başlamak gerekiyor,” diyor.

Tether CEO’su Paolo Ardoino da benzer bir görüşte: Quantum tehdidinin temeli olduğunu kabul ediyor ama bu tehdidin ortaya çıkmasından önce kuantuma dayanıklı Bitcoin adreslerinin geliştirileceğine inanıyor.

Geleceğe Yönelik Kritik Bir Adım

Kuantum teknolojisi, Bitcoin ve diğer kripto paralar için gelecekte büyük bir sınav olabilir. Project Eleven’ın yarışması, bu tehdidi test etme ve çözüm üretme adına önemli bir fırsat sunuyor. Belki de bu yarışma, Bitcoin'in kuantum çağındaki güvenliğinin temel taşlarını oluşturacak.

Konu görüntüleyen kullanıcılar