gokgann
Üye
- 17 Ocak 2025
- 530
- 0
Merkez bankalarının çoğu, merkezi dijital para birimleri (CBDC) konusundaki çalışmalarını sürdürse de, son yapılan bir anket, neredeyse üçte birinin bu planları ertelediğini ortaya koydu. Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) ve Giesecke+Devrient tarafından yapılan ankete göre, merkez bankalarının %67'si CBDC konusundaki tutumlarında bir değişiklik yapmazken, %30'u bu projelerin zaman çizelgelerini ertelemiş. Ancak, bir yıl önce tamamen olumlu yaklaşım gösteren merkez bankalarının sayısı düşüş göstermeye başlamış; 2022'de %0 olan "CBDC'ye karşı" yaklaşım, 2023 itibariyle %15'e yükselmiş.
Anket, CBDC konusundaki temkinli duruşun giderek arttığını ve merkez bankalarının çok azının şu ana kadar dijital para birimi çıkarmaya karar verdiğini vurguluyor. Yapılan çalışmalar ve araştırmaların yanı sıra, birkaç merkez bankası halen ciddi şekilde değerlendirmeye devam etse de, bazıları bu projeyi erteleme yoluna gitmiş durumda.
En büyük endişe kaynağı ise gizlilik. Eleştirmenler, CBDC'lerin hükümetlere, vatandaşların finansal işlemlerini izleme imkanı tanıyabileceğinden endişe ediyor. Bu konuda yaşanan artan tepkiler, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Ocak ayında dijital doları yasaklaması ve ardından 11 Şubat'ta Fed Başkanı Jerome Powell'ın, kendi görev süresi boyunca CBDC çıkarılmayacağını açıklaması ile daha da pekişti.
Ancak, CBDC'ye hala devam etme kararı verenler için temel motivasyon, merkez bankalarının para birimi egemenliğini korumak olarak öne çıkıyor. Rapor, CBDC'lerin dijital ekonomiyi ileriye taşıma potansiyeline dikkat çekiyor. Merkezi bir altyapı sunarak, yenilikçi finansal ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir ve finansal sistemdeki parçalanmayı azaltabilir.
Bununla birlikte, benimsenme konusu hala bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor. Jamaika, Nijerya ve Çin gibi ülkelerde CBDC'lerin kullanıcılar arasında büyük bir kabul görmediği görülüyor. Anket, gelişmekte olan piyasalardaki merkez bankalarının %55'inin en büyük endişesinin düşük kullanıcı kabulü olduğunu belirtiyor.
2024 yılı Eylül ayında yapılan bir araştırma ise, dünya çapında 134 ülkenin bir şekilde CBDC'yi incelediğini ortaya koymuştu. Bu sayı Mayıs 2020'de yalnızca 35 iken, şimdi G20 ülkelerinin tamamı CBDC konusunda çalışmalar yürütüyor ve 19'u bu projelerde ileri seviyedeki aşamalarda bulunuyor.
CBDC projeleri birçok merkez bankası için hala önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor, ancak bunların hayata geçirilmesi ve geniş çapta benimsenmesi konusunda zorluklar devam ediyor.