gokgann
Aktif Üye
- 17 Ocak 2025
- 1,271
- 0
Kazakistan, kripto para sektöründe önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Ülkenin merkez bankası olan Kazakistan Ulusal Bankası, kripto para borsalarının fiat (resmî para birimi) ile işlem yapmalarına olanak sağlayacak yeni bir lisanslama süreci başlatıyor. Bu hamleyle birlikte kripto borsalarının yasal statüsü netleştirilerek, sektördeki gri alanların ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Yeni Düzenlemenin Detayları
Kazakistan Ulusal Bankası Ödeme Sistemleri Departmanı Başkanı Yerlan Ashykbekov, yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:- Ülke çapında kripto-para değişim hizmeti sağlayıcıları adlı yeni bir katılımcı grubu oluşturulacak.
- Bu hizmet sağlayıcılar, lisanslı ve resmi denetim altında çalışacak.
- Kripto paraların fiat para birimlerine dönüştürülmesine izin verilecek.
- Hangi kripto paraların alım-satımına izin verileceği Merkez Bankası tarafından belirlenecek.
Hukuki Statü ve Denetim Mekanizması
Yeni düzenlemeyle birlikte kripto borsalarının hukuki durumu ilk kez yasal metinlerde tanımlanmış olacak. Ayrıca, bu platformlar:- Dijital finansal varlıkların ihraç edilmesi ve dolaşımı konusunda da denetlenecek.
- Özellikle stablecoin gibi dijital varlıkların kontrolü daha şeffaf hale getirilecek.
AIFC Platformları Ayrı Rejimle Devam Edecek
Kazakistan’da hali hazırda faaliyet gösteren Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC) bünyesindeki kripto borsaları ise farklı bir yasal çerçevede faaliyet göstermeye devam edecek. Ancak yetkililer, bu platformlarla yeni lisanslı sistem arasında köprüler kurmayı planlıyor.
Devlet Desteği: Cumhurbaşkanı Tokayev’den Net Mesaj
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, son yıllarda kripto paraların ülkede yasal zemine oturtulması için çağrılarda bulunuyordu. Ocak ayında yapılan bir hükümet toplantısında Tokayev, ülkede hâlen çok sayıda vatandaşın “gri bölge”de kripto kullandığını vurgulayarak, bu alanın yasallaştırılması gerektiğini belirtmişti.Kazakistan’ın bu yeni düzenlemesi, ülkeyi Orta Asya’da kripto dostu ülkeler arasında ön plana çıkarabilir. Resmi lisans sistemi, hem yatırımcıların güvenliğini artıracak hem de kripto piyasasının devlet kontrolünde ama esnek şekilde büyümesini sağlayacak.