Hong Kong Kripto Düzenlemelerinde Vites Yükseltiyor: Yeni Denetim Dalgası Geliyor!

gokgann

Üye
17 Ocak 2025
205
0
photo-1640161704729-cbe966a08476.jpg

Hong Kong, küresel kripto merkezi olma yolunda yeni bir adım daha atıyor. Şehrin Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu (SFC), kripto varlıkların denetimini artırmak ve piyasayı daha şeffaf hale getirmek amacıyla kadrosunu genişletmeye hazırlanıyor. Yeni düzenleyici hamle, piyasa gözetimini güçlendirmek, borsa onay süreçlerini hızlandırmak ve yasadışı faaliyetleri önlemek için tasarlandı.

Denetim Ekibi Büyüyor

Hong Kong’un 2025-26 mali yılı için açıkladığı bütçe planında, SFC’nin ek 15 çalışanı işe almayı planladığı belirtiliyor. Bu yeni işe alımların 8’i doğrudan sanal varlık düzenlemeleriyle ilgilenecek, böylece kripto borsaları ve yatırım platformlarının daha sıkı gözetim altına alınması sağlanacak.

Bu plan, denetim süreçlerinin yetersiz kalmasının ardından geldi. 2023 yılında SFC, hedeflediği 300 denetimden yalnızca 200’ünü gerçekleştirebildi. Yeni personelin işe alınmasıyla birlikte, denetimlerin daha sıkı ve verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Hızlanan Lisans Süreçleri

Hong Kong, kripto girişimcileri için güvenilir bir düzenleyici çerçeve oluşturma konusunda agresif adımlar atıyor. 2023 yılının Haziran ayında başlatılan sanal varlık ticaret platformları (VATP) lisanslama süreci, şehrin bireysel yatırımcılara da açılmasını sağlayarak önemli bir dönüm noktası oldu.

SFC, lisans süreçlerini hızlandırmak için borsa yöneticileriyle doğrudan temas halinde. Ocak 2025’te yapılan duyuruya göre, PantherTrade ve YAX kripto borsaları lisans alarak onaylanan platformlar arasına katıldı. Böylece Hong Kong’daki lisanslı VATP sayısı dokuza yükseldi.

Hong Kong’un Kripto Vizyonu

Hong Kong, Asya’daki diğer finans merkezleriyle rekabet etmek adına, kripto dostu ancak sıkı denetlenen bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor. Bu hamle, düzenleyici belirsizlikler nedeniyle zorluk yaşayan kripto şirketlerine yeni fırsatlar sunabilir.

Ancak artan denetimler, aynı zamanda yasadışı faaliyetlerle mücadelede sıkı bir duruş sergileneceğini de gösteriyor. SFC, piyasanın sürdürülebilir ve güvenilir hale gelmesi için piyasa gözetimini ve yaptırımları artırmaya kararlı görünüyor.

Önümüzdeki dönemde Hong Kong’un kripto dünyasındaki konumu daha da güçlenebilir. Yeni düzenlemeler ve lisans süreçlerinin hızlanması, şehrin kurumsal ve bireysel yatırımcılar için cazip bir kripto merkezi haline gelmesini sağlayabilir. Ancak sıkı denetimlerin piyasadaki dinamikleri nasıl etkileyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Konu görüntüleyen kullanıcılar