gokgann
Üye
- 17 Ocak 2025
- 487
- 0
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), kripto hizmet sağlayıcıları için önerilen bilgi ve yeterlilik standartlarıyla ilgili kamuoyu görüşlerini toplamaya başladı. 17 Şubat’ta yayımlanan bir danışma belgesinde, ESMA, kripto hizmet sağlayıcılarının çalışanlarının, halka kripto varlıkları hakkında tavsiye veya bilgi sunmadan önce gerekli niteliklere ve eğitime sahip olmalarını sağlamak için yeni kurallar önerdi.
Bu düzenlemeyle, ESMA, çalışanların "bilgi ve yeterlilik konusunda minimum bir seviyeye" ulaşmalarını hedefliyor ve böylece yatırımcı koruma önlemlerini güçlendirmeyi ve Avrupa Birliği’nin Kripto Varlıklar Piyasası Düzenlemesi (MiCA) altında kripto piyasalarına olan güveni artırmayı amaçlıyor.
Önerilen kurallara göre, kripto firmalarının çalışanlarının bilgi seviyelerini belirli bir standartta tutmaları gerektiği belirtildi. Danışmanların, tavsiye vermeden önce formal eğitim almış, denetimli deneyime sahip olmaları ve bir değerlendirme sınavını geçmeleri gerekiyor. Genel bilgi verenler ise en az 80 saatlik eğitim almalı ve 6 ay süresince denetimli deneyim kazanmalıdır. Danışmanlar içinse 3 yıllık bir üniversite diploması ya da eşdeğer deneyim şartı aranacak. Çalışanların yıllık yeterlilik değerlendirmeleri ve sürekli mesleki gelişim almaları gerekecek. Bilgi sağlayıcılar için 10 saatlik eğitim, danışmanlar içinse 20 saatlik eğitim gerekliliği bulunuyor.
Ayrıca, kripto hizmet sağlayıcılarının çalışanlarının niteliklerini belgelendirmeleri, eğitim etkinliğini düzenli olarak değerlendirmeleri ve otomatik danışmanlık hizmetlerinin bu standartlara uygun olmasını sağlamaları gerekecek. Gerekli niteliklere sahip olmayan yeni işe alımlar ise yalnızca denetim altında en fazla dört yıl çalışabilecek.
ESMA, “Birçok kripto varlığının volatilitesi, sürekli yeni varlıkların yaratılması ve piyasa katılımcılarının, özellikle de perakende yatırımcılarının sınırlı bilgiye sahip olmaları göz önüne alındığında, bilgili ve yetkin hizmet sağlayıcılarının müşterilerin ‘uygun bilgi ve yeterlilik seviyeleri’ almasını sağlamak ve firmaların ‘müşterilerin en iyi çıkarları doğrultusunda hareket etmelerini sağlamak’ için önemli olduğuna inanıyor” ifadelerine yer verdi.
İlgili taraflar, 22 Nisan 2025 tarihine kadar önerilen kılavuzlarla ilgili geri bildirimde bulunabilecekler. ESMA, kuralları 2025 yılının üçüncü çeyreğinde kesinleştirmeyi ve yeni gereksinimlerin, tüm AB dillerinde yayımlandıktan 60 gün sonra yürürlüğe girmesini bekliyor.
Bu danışma belgesi, kripto şirketlerinin MiCA lisansları almak için başvuruda bulunmaya başlamasıyla gündeme geldi. Bu, Avrupa Birliği’nin sektör için ilk kapsamlı düzenleyici çerçevesi olarak kabul ediliyor. Birçok firma, üye devletlerin düzenlemenin gereksinimlerini uygulamaya başlamasıyla onay aldı. Geçen ay, Singapur merkezli Crypto.com, Malta'da MiCA lisansını alırken, aynı gün Bitpanda da Almanya'nın Federal Finansal Denetim Kurumu'ndan MiCA lisansını aldı.