gokgann
Aktif Üye
- 17 Ocak 2025
- 1,271
- 0
Cardano (ADA), kurucusu Charles Hoskinson hakkında ortaya atılan yolsuzluk iddialarına rağmen $0.74 destek seviyesini korumayı başarıyor. Son 24 saatte %1.4 oranında değer kazanan ADA, haftalık bazda ise %5.6 düşüş yaşadı. 856 milyon dolarlık 24 saatlik işlem hacmiyle, piyasa aktivitesi bir önceki güne göre %15 düşmüş olsa da hâlâ canlılığını sürdürüyor.
İddiaların Odağında Ne Var?
NFT sanatçısı Masato Alexander, 7 Mayıs 2025 tarihinde yaptığı açıklamada Charles Hoskinson’ın Cardano ağı üzerindeki ayrıcalıklı erişimi kullanarak 2021 yılındaki Allegra hard fork’u sırasında yaklaşık 318 milyon ADA’yı (o dönemde yaklaşık 619 milyon dolar değerinde) uygunsuz şekilde taşıdığını iddia etti.Alexander’a göre bu işlem iki aşamada gerçekleşti:
- 2017 ICO’sunda talep edilmeyen ADA’ların silinmesi,
- "Move Instantaneous Rewards" (MIR) işlemiyle bu ADA’ların Hoskinson veya Input Output Global (IOG) kontrolüne geçmesi.
Hoskinson’dan Sert Yanıt ve Denetim Sözü
Charles Hoskinson, iddiaları kesin bir dille reddetti ve bunların “asılsız ve zarar verici” olduğunu söyledi. 2017 ICO’sundan sonra ADA’ların %99.8’inin kullanıcılar tarafından talep edildiğini, kalan 18–24 milyon ADA’nın ise Intersect’e bağışlandığını belirtti.2021 yılındaki işlemin, kullanılmayan token’ların kaybolmasını önlemek için otomatik bir süreç olduğunu vurgulayan Hoskinson, Cardano Vakfı tarafından tam kapsamlı bir denetim raporunun yayımlanacağını açıkladı. Topluluğun tepkisinden dolayı “derinden yaralandığını” ifade eden Hoskinson, sosyal medyadan bir süre uzak duracağını da belirtti.
Teknik Görünüm: Fiyat Konsolidasyon Sürecinde
ADA, teknik olarak şu anda bir konsolidasyon aşamasında. Göreli Güç Endeksi (RSI) 51.7 seviyesinde ve bu da nötr bir momentum gösteriyor. MACD göstergesi ise negatif kesişmeye sahip ve yukarı yönlü baskı zayıf, bu da kısa vadede ayı lehine bir tablo oluşturuyor.Kısa vadeli direnç seviyeleri, 10 ve 20 günlük EMA ile SMA’larda yoğunlaşmış durumda. Ancak 30, 50, 100 ve 200 günlük ortalamalar hâlâ yukarı yönlü seyrederek uzun vadeli desteği sürdürüyor.
Özellikle 100 günlük EMA olan $0.73 seviyesinin korunması kritik öneme sahip. Eğer boğalar 10 günlük EMA olan $0.76 seviyesini yeniden ele geçirirse, fiyatın $0.78 ve üzerine çıkması mümkün. Ancak mevcut destek kaybedilirse, $0.72’nin altına düşüş yaşanabilir ve bu da $0.70 hatta $0.68 seviyelerini gündeme getirebilir.
Cardano (ADA), yaşanan iddiaların gölgesinde sakin bir görünüm sergiliyor. Hem yatırımcılar hem de piyasa gözlemcileri, Cardano Vakfı tarafından açıklanacak denetim raporunu bekliyor. Bu raporun içeriği, ADA fiyatında ciddi bir hareketin tetikleyicisi olabilir. Şimdilik görünüm nötr ve yatırımcılar için dikkatli olunması gereken bir dönemden geçiliyor.