gokgann
Üye
- 17 Ocak 2025
- 511
- 0
Bybit'in 1.4 Milyar Dolarlık Hack Olayı
25 Şubat'ta, dört gün önce gerçekleşen Bybit saldırısının ardından şirketin CEO'su Ben Zhou, Lazarus Grubu’na karşı "savaş ilan ettiğini" duyurdu. Bu duyurunun ardından, Bybit çalınan varlıkları geri almak için bir dizi önlem aldı. Şirket, kara liste cüzdanları için bir API oluşturdu ve fonların izini sürmeye yardımcı olmak için ödül verdi.Blockchain Analiz Firması Elliptic'in Yardımı
Blockchain analiz firması Elliptic, saldırının ardından hızla 11.084 cüzdan adresi tespit etti. Bu cüzdanların, Bybit'in hacklenmesiyle ilişkilendirilen Kuzey Koreli hackerlara ait olduğu düşünülen adresler olduğu bildirildi. Elliptic, topluluk üyelerinin yaptıkları işlerin maruz kalabileceği yaptırımlardan korunmasına ve çalınan varlıkların kara para aklamasını engellemeye yardımcı olmak için verileri ücretsiz erişime sundu.Elliptic, Bybit hackinin duyurulmasından sadece 30 dakika sonra bu cüzdanları ekranlardan taramaya başladı. Bu sayede müşteriler, sürekli manuel kontroller yapmadan güvenliklerini artırabildiler. Elliptic'in sağladığı gerçek zamanlı veriler, Bybit'e önemli bir yardım sağladı ve şirket, bu cüzdanların izini sürmeye devam edecek.
Bybit'in Güvenlik Önlemleri ve İleriye Dönük Adımlar
Bybit, ZeroShadow adlı Web3 güvenlik firmasıyla işbirliği yaparak blockchain adli tıp çalışmalarını başlattı. Bu firma, çalınan fonları izlemeyi ve dondurmayı amaçlıyor. Ayrıca, Bybit, saldırıya rağmen platform stabilitesini sağlamak için çeşitli adımlar atmaya devam etti. Çekiş işlemleri hala açık tutuldu ve şirket dışarıdan likidite sağlamak için kredi aldı.Bybit, Ethereum soğuk cüzdanından yapılan bir transferi takiben, çalınan fonları başka kripto paralara dönüştürdü ve farklı ağlar üzerinden hareket ettirdi. Çalınan Ether, Bitcoin, Dai ve diğer kripto paralara çevrildi.
Bybit, büyük bir hack saldırısının ardından güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkarmaya çalışıyor. Elliptic'in sağladığı bilgiler ve ZeroShadow'un adli tıp desteği, çalınan fonların izini sürme konusunda büyük bir adım oldu. Ancak, Bybit ve diğer kripto platformları için bu olay, güvenlik protokollerini yeniden gözden geçirme ve hacker gruplarına karşı daha etkin stratejiler geliştirme gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.